Home » Natură » Microplasticele au fost descoperite pentru prima dată în plămânii delfinilor

Microplasticele au fost descoperite pentru prima dată în plămânii delfinilor

Microplasticele au fost descoperite pentru prima dată în plămânii delfinilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.10.2024

Microplasticele au fost găsite pentru prima dată în respirația delfinilor, conform unui studiu care sugerează că mamiferele marine inhalează contaminanții potențial dăunători atunci când ies la aer.

O echipă de cercetare din SUA, ale cărei rezultate preliminare au fost publicate în revista Plos One, este îngrijorată de impactul potențial al plasticului inhalat asupra plămânilor animalelor.

Oamenii de știință au colectat mostre de aer expirat de la delfini din două locuri: Sarasota Bay, Florida, un estuar urban, și Barataria Bay, Louisiana, un loc rural. Aceștia au găsit microplastice în respirația expirată a tuturor celor 11 delfini eșantionați, ceea ce îi face să creadă că materialele plastice inhalate au fost transportate prin aer.

Poliesterul din haine, prezent în plămânii delfinilor

Studiile au descoperit microplastice peste tot, chiar și în locuri virgine precum Muntele Everest, indiferent de urbanizare sau dezvoltare. Transportul acestor particule de către vânt este un factor-cheie în contaminarea lor omniprezentă, potrivit The Guardian.

Multe dintre microplasticele găsite în eșantioanele de respirație ale delfinilor erau poliester, un polimer comun folosit la confecționarea hainelor, care elimină cantități uriașe de particule atunci când sunt spălate, în special în cicluri la cald.

Leslie Hart, coautor și expert în sănătate publică la universitatea College of Charleston din Carolina de Sud, a declarat: „Inhalarea de microplastice la om este deja cunoscută, dar au existat puține studii în viața sălbatică. Faptul că delfinii au o capacitate pulmonară mult mai mare și respiră adânc poate însemna că sunt expuși la doze mai mari de microplastice decât oamenii.”

Inhalarea plasticului, pericol de inflamații pulmonare

La nivel mondial, oamenii și animalele sălbatice sunt expuse la particule minuscule de poluare din plastic, cunoscute sub numele de microplastice, în aer, apă și alimente. Acestea au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății.

Principalele căi de expunere sunt ingestia și inhalarea. Studiile la om au indicat că inhalarea plasticului poate duce la inflamații pulmonare și alte probleme respiratorii.

„Abia începem să înțelegem modul în care delfinii sunt expuși la microplastice”, a mai declarat Hart, care a studiat materialele plastice la delfini timp de un deceniu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microplasticele ar putea ajunge în creierul oamenilor și prin respirație

Iată singurul animal care nu este afectat de microplastice!

Microplasticele au fost găsite în țesutul nazal uman, la baza creierului

Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase